2009. december 3., csütörtök

Betlehemes Krakkói módra

Nagy nap, nagy dolog és legalább ugyanekkora látványosság a betlemes kiállítás és verseny a város főterén. Istálló készítő szakmunkás-kisiparos-magánvállalkozók találkozóján túlmenően más is szóba kerül...
A Krakkói betlehem nem pusztán Jézus születése szűkebb környezetének rekonstrukciója, hanem ennél sokkal több. Krakkói attól lesz egy ilyen berendezett istálló, hogy a városba illő építmények keretei közé foglalják. A "Szopka krakowska" [ejtsd: ʃopkɒ krakovskɒ] készítésének alapvető szabályai vannak, melyek szerencsére a kreativitásnak nem szabnak korlátot. Ilyen alapvető szabály az elkészített építményben jól látható módon elhelyezett gyermek Jézus alakjának szükségessége, természetesen a szüleinek a társaságában. A gyermek - népszerűsége okán - társasága nem merül ki ennyiben, első látogatóinak alakját is szükséges megjeleníteni a kompozícióban.
Utána az építészet következik. Ettől lesz Krakkói. Az istállót keretbe foglaló építmény legtöbbször tornyokkal rendelkezik, akárcsak a templomok, amiből rengeteg van a városban. Templom, székesegyház, kápolna, csúcs, korona, kupola, valamint gótikus, reneszánsz, helyenként barokk motívumokból állnak ezek a külnös építmények. Méretkategóriák: kicsi: max. 15 cm kiterjedés minden irányban, közepes, legfeljebb 120 cm magasságig, utána pedig a nagy.
Verseny: Összegyűlnek az emberek Adaś, azaz Adam Mickiewicz, a nemzeti poétájának szobra alatt, ahol kiállítja ki-ki a saját művét. Itt a csodálkozó tömegre már rendőrök vigyáznak. A gyülekező után a művek, tulajdonosaik segítségével a tér másik oldalára vándorolnak, ahol egy színpadon bemutatják azokat és készítőiket. A gyors műelemzés után iőnként, kiemelkedő alkotások esetében, a csodálkozók össze-össze ütik a tenyerüket.
Ezután az alkotások átmenetileg múzeumi környezetben, gondoskodásban és épületben kerülnek kiállításra. A verseny győztesének kilétét, pedig szakértő zsűri hivatott megállapítani.
Érdekes szokás ez... és felettébb kreatív! A rendezvényről képes beszámoló itt:Nincsenek megjegyzések: